13 Şubat 2011 Pazar

5 - ÖZET

Dört kişi briç oynamaya oturur ve iki çift oluştururlar. Kuzey Güney, Doğu Batıya karşı oynar. Kartlar kapalı olarak saat yönünde dağıtılır. Oyuncular kartlarını alıp renklerine göre dizerler.

Dağıtan ilk konuşmayı yapar: ya pas geçer veya bir deklare verir. Deklare (altı löveye ilave olarak) alınacak löve sayısını belirtmek üzere bir seviye ve hangi renkte (trefli, karo, kör, pik veya sanzatu) oynanacağını belirtmek üzere bir renkten oluşur. Konuşmalar saat yönünde devam eder. Her oyuncu ya deklare merdivenine göre daha yukarıda bir deklare verir veya pas geçer. Bir deklareden sonra üç oyuncu pas geçerse konuşmalar biter.

Deklareyi kazanan tarafta nihai kontratın rengini ilk defa deklare etmiş olan oyuncu deklaran olur. Soldaki oyuncu atak eder ve deklaranın ortağı (yer) kartlarını masaya açar.

Deklaran hem kendisinin hem de ortağının kartlarını oynayarak kontratı yapmaya yetecek kadar löve almaya, çalışır. Rakipler (defans) kontratı batıracak sayıda löve almaya gayret ederler. Elin sonunda kontratın yapılıp yapılmadığına bağlı olarak çiftlere puan verilir.

Özel kontratları deklare edip yapmak için primler vardır.

 En önemlileri ;
olarak zon kontratlarıdır. Şilem ve gran şileiçin de özel primler vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder