13 Şubat 2011 Pazar

4 - KART OYUNU PRENSİPLERİ

Kartları oynamak deklaran için de defans oyuncuları için de oyunun heyecanlı bir bölümüdür. Her lövede hangi kartı oynamaya karar vermek başlı başına bir problem olabilir. Bu aşamada, bazı prensipler sizin oyuna başlamanız için yeterli olacaktır. Kart oyunu Oyun kısmında daha detaylı olarak izah edilecektir.



Atak

Oyun deklaranın solundaki oyuncunun atak etmesi ile başlar. İyi atağın nasıl yapılacağı hakkında sayısız kitap yazılmıştır. Bereket versin, her zaman faydalı olan bazı prensipler vardır.

Ø Sanzatuya atak ederken, en uzun renginizden oynamak genellikle iyidir. Uzun renkler iyi löve kaynağı olur. Atak edeceğiniz kartı seçerken bitişik üç veya daha fazla kartınız varsa (RDV veya DV10) en büyüğünü oynayın. Bitişik kartlarınız yoksa küçük bir kart oynayın.
Ø Koza karşı atak ederken, bir veya iki kartlı renginizden oynayarak kozunuz ile çakmak isteyebilirsiniz. İki kartlı renkten atak ederken büyük kartı oynayın.
Ø Bitişik onörleriniz varsa büyüğünü oynayın. (RD veya DV10). Yoksa uzun bir renkten küçük kart oynayın.
Şöyle bir eliniz olduğunu farz edelim:
Eğer sanzatuya atak ediyorsanız, en uzun renginizi seçin: karo. Bitişik onörleriniz olduğu için ♦R atak edin. Kör kontratına atak ediyorsanız da ♦R gene iyi bir atak olur.

Şu eliniz varsa:
Sanzatuya atak ediyorsanız, en uzun renginizi seçin. Eşit uzunlukta renkler arasından en kuvvetlisini tercih edin. Burada pik. Onörleriniz bitişik olmadığı için küçük bir kart ♠3 oynayın. Kör kontratına karşı atak ediyorsanız; gene pik çıkabilirsiniz. Ancak ♣7 iyi bir seçim olur. Treflilerin bir daha oynanmasını ümit ediyorsunuz ve küçük bir koz ile löve kazanırsınız.

Sonraki ataklar

Bir löve kazanırsanız bir sonraki löveye de atak etmelisiniz, durum ilk löveye göre farklıdır. Kendi kartlarınıza ilave olarak şimdi yerin kartlarını da görüyor-sunuz. Önceki lövelerde oynanan kartları da hatırlayabilirsiniz.

Defansta iseniz ve ortağınız atak etmişse, daha iyi bir alternatifiniz yoksa, onun rengini oynamak iyi fikirdir.
Sanzatuda deklaran iseniz, ilk fırsatta iki elinizde toplam olarak en çok kart olan rengi oynamak iyi olur. Koz kontratında çoğunlukla rakiplerde koz kalmayıncaya kadar koz oynarsınız.

İkinci Oyuncunun Oyunu

Sağınızdaki rakip atak ederse ve löveye siz ikinci olarak kart vereceksiniz. Ne yapacağınızdan emin değilseniz iyi bir tavsiye, ikinci oyuncunun küçük kart vermesidir.

Küçük vermenin avantajı, son kartı ortağınızın oynamasıdır. Ortağınız oynanan bütün kartları gördükten sonra küçük mü büyük mü oynayacağına daha rahat karar verir.

Üçüncü Oyuncunun Oyunu

Ortağınız bir kart atak edince, löveye siz üçüncü kartı vereceksiniz. Ortağınızın kartı löveyi kazanacak gibi görünmüyorsa, büyük bir kart oynayarak löveyi kazanmaya çalışmak size düşer; üçüncü kişi büyük kart oynar.

Löveyi kazanmaya yetecek büyüklükte bir kart oynamanız yeterlidir. Mesela, yalnız iki küçük kart oynanmışsa ve elinizde dam ve rua varsa, damı oynarsınız. Ya bu löveyi kazanırsınız veya rua da sizde olduğu için, solunuzdaki oyuncu ası oynamaya mecbur kalır. Ortağınız veya sağınızdaki oyuncu ası oynamış ise büyük bir kart vermenize gerek yoktur. Küçük bir kart verin.

Dördüncü Oyuncunun Oyunu

Bir löveye en son kartı siz oynayacaksanız yapacağınıza karar vermek en kolaydır. Nelerin oynanmış olduğunu görürsünüz ve löveyi kazanmak için büyük bir kart mı oynamak veya kazanamayacaksanız (kazanmak istemiyorsanız da) küçük bir kart mı vereceğinizi rahatça kararlaştırabilirsiniz. Ortağınızın oynadığı karta dikkat etmeyi unutmayın. Löveyi birinizin kazanması yeter; ikinizin de kazanmanıza gerek yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder