13 Şubat 2011 Pazar

3 - SKOR HESAPLAMA

Her elin sonunda, nihai kontrata ve bunun yapılmış olmasına veya batmış olmasına bağlı olarak puanlar verilir. Puanlar üç şekilde kazanılabilir:

·        Kontratı yapınca löve değeri.
·        Özel kontratları yapmak için prim.
·        Rakiplerin kontratını batırınca ceza.

Löve puanı

Deklare edilip yapılan her löve (kasanın fazlası) için çifte oynadığı renge göre puan verilir.
·        Trefli veya karo (minör renkler) için her löveye 20 puan.
·        Kör ve pik için (majör renkler) her löveye 30 puan.
·        Sanzatuda ilk löveye 40 daha sonraki lövelere 30 puan.

Mesela, 2♠ kontratını yapınca skor 60 (30+30) olur. 3SA kontratını yapınca löve puanı 100 (40+30+30) olur.

Primler

Bir çift löve puanı 100 veya daha fazla olan bir kontratı deklare edip yaparsa buna prim verilir. Buna zon primi denir. Bu aşağıdaki kontratlardan birini deklare edip yaparak kazanılır:
·        5♣ veya 5♦ (20+20+20+20+20= 100)
·        4♥ veya 4♠ (30+30+30+30= 120)
·        3SA (40+30+30= 100)

Zon primi olduğu için deklarasyonların çoğu zon kontratlarından birini bulma gayreti içinde geçer. Primler hakkında ekte daha fazla bilgi verilmiştir. Zon kontratlarını bulma bir sonraki bölümde anlatılacaktır.

100 puandan az löve puanı olan bir kontrata partskor denir. Mesela 3♠ yalnız 90 puan (30+30+30) olduğu için partskordur. Turnuva briçinde, partskoru deklare edip yaptığınız zaman küçük bir prim verilmektedir.



Yeterli sayıda löve alsanız bile, zon deklare etmediğiniz takdirde, zon primi kazanamayacağınızı bilmeniz gerekir. Mesela, 3♠ deklare edip 10 löve alsanız bile, fazladan yaptığınız löve için de 30 puan alırsınız ama zon primine hak kazanamazsınız. Zon primini kazanabilmek için 4♠ deklare etmeniz gerekir.


Altı seviyesinde bir kontrat deklare edip yaparsanız (12 löve) ilave bir prime hak kazanırsınız; buna şilem denir. Yedi seviyesinde bir kontratı deklare edip yapınca da (13 löve) daha büyük bir prime hak kazanırsınız. Buna da gran şilem denir.

Primlerin miktarları Ekte gösterilmiştir. Şimdilik, bazı kritik kontratları yapınca prim kazanıldığını bilmeniz yeterlidir.

Cezalar

Kontratınızı yapamazsanız, rakipler sizi batırdıkları için puan kazanırlar. Batmanın cezaları kaç löve eksik yaptığınıza bağlıdır. (Eke bakın)
Bu aşamada, çok yukarı çıkıp da kontratınızı yapamazsanız puan kaybedeceğinizi bilmeniz yeterlidir. O bakımdan her elde zon primini kazanmak için denemeniz doğru olmaz. Bazen yukarı çıkmak yerine rakiplere bırakıp onları batırmaya çalışmak daha hesaplı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder