Her el oynanmadan önce, kontrat kararlaştırılmalıdır. Bu deklarasyon (arttırma) ile yapılır. Ellerindeki kartlara baktıktan sonra her çiftin üyesi kontratın sanzatuda mı kozda mı oynanacağına karar vermek ister.
Bunu yapmak için her çift karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmalıdır. Bunu özel bir lisan ile yaparlar.
Deklarasyon
Kartlar dağıtılıp her oyuncu elindeki kartları dizip baktıktan sonra, dağıtan konuşmaları başlatır. Dağıtan oyuncu ya bir deklare verir veya deklare vermek istemiyor ise pas geçer. Arttırma daha sonra saat yönünde döner, her oyuncuya deklare vermek veya pas geçmek şansı tanınır. Bir oyuncu deklare verdikten sonra üç oyuncu pas geçene kadar konuşmalar devam eder. Son verilen deklare nihai kontratı belirler.
Bir deklare iki kısımdan oluşur: seviye, deklare verenin alacağı löve sayısını belirtir; ve bir renk kontratın hangi renkte veya sanzatuda oynanacağını ifade eder. Bir deklare örneği şöyledir:
Bir pik (1♠)
Seviye Renk
Seviye
Arttırmayı kazanan çiftin, en az toplam 13 lövenin çoğunluğunu almayı taahhüt etmesi, gerektiğine göre, seviye ilk altı löveden sonra alınacak löve sayısıdır. İlk altı löve, (ki buna kasa denir) her deklarenin içinde kabul edilmiş olur. Yani bir seviyesi 6+1 yani 7 lövedir. Aynı şekilde iki seviyesinde bir deklare de 6+2= 8 löve almayı taahhüt etmiş olur.
Konuşmaların çıkabileceği en yüksek seviye yedidir. Bu 13 lövenin hepsini alacağını belirtir. O bakımdan seviye birden yediye kadar bir rakamdır.
Renk
Bir deklare, seviyeye ilaveten, kontratın hangi cinste oynanacağını da beyan eder. Beş cins vardır: trefli, karo, kör, pik ve sanzatu.
Deklare Merdiveni
Her müzayedede olduğu gibi verilen her deklare bir öncekinden yüksek olmalıdır. Bu maksatla renkler trefliden başlayarak, karo, kör, pik ve sanzatu olmak üzere büyüklük sırasına konulmuştur.
Konuşmalar daima deklarasyon merdiveninde yukarı doğru hareket etmelidir. Bir önceki deklare 1♥ idiyse, merdivenin daha yukarısında olduğu için 1♠ diyebilirsiniz. Ancak 1♣ diyemezsiniz. Trefli deklare etmek isterseniz bir yukarı seviyede konuşmanız gerekir: 2♣. Tabii her hangi bir sıranızda deklare vermek istemezseniz daima pas geçebilirsiniz.
Konuşmalar sayfaya böyle yazılır. Masanın etrafında saat yönünde döndüğünü zihninizde canlandırırsınız.
İlk deklareyi veren oyuncuya (yukarıdaki Güney) açan denir. Dağıtan oyuncunun deklare vermeye mecbur olmadığını fark etmişsinizdir. Ayrıca pas geçmiş olan bir oyuncu daha sonra deklare verebilir.
Bir deklareden sonra üç kişi pas geçince konuşmalar biter ve son verilmiş olan deklare (yukarıdaki örnekteki 2♥ ) nihai kontrat olur. Oyun esnasında, arttırmayı kazanan taraf ofans (hücum) olur ve kontratı yapmak için gerekli löveleri almaya çalışır. Ofanstaki oyuncular başarılı olursa, kontratı yaparlar. Yukarıdaki örnekte Kuzey ve Güney 2♥ yapmayı, yani kör koz olmak şartıyla (2+6= 8) sekiz löve almayı, taahhüt ettiler. Diğer çift defans (müdafaa) olur ve ofansın kontratı yapmasına engel olmaya çalışır. Başarılı olurlarsa kontratı batırmış olurlar.
Deklaran ve Yer
Konuşmaların sonunda kontrat oynanır. Son kontratın rengini ilk defa deklare etmiş olan oyuncuya “deklaran” denir. Deklaran hem kendi elini hem de ortağının elini oynar ve kontratı yapmaya çalışır. Deklaranın ortağı, kartlar oynanırken elini yere açacağı için ona “yer” denir.
Oyun şöyle oynanır:
Deklaranın solundaki oyuncu oynayacağı kartı masaya koyarak “atak” eder. Kart önce kapalı olarak masaya konur daha sonra açılır. Siz deklaranın ortağı iseniz kartlarınızı yere açarsınız. Kartlarınızı önünüze, her renk bir sütunda olmak üzere, dört sütun halinde sıralarsınız. Koz olan bir renk varsa onu sağınıza (deklaranın soluna) koyarsınız.
Deklaran yerden hangi kartı oynayacağına karar verir ve bunu oynaması için ortağına söyler. Örneğin siz deklaran iseniz “Ortak lütfen karo damını oyna.” diyebilirsiniz. Daha sonra sağınızdaki rakip bu löveye bir kart verir ve siz elinizden bir kart oynarsınız. Bu şekilde ilk löve tamamlanmış olur. Oyun bu şekilde devam eder; bir sonraki löveye ilk kartı o löveyi kazanmış olan oyuncu (yer dahil) oynar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder