On altıncı asırda bile Avrupalılar, Triumph denilen, briçe benzer, bir kart oyunu oynuyorlardı. Triump daha sonra evrimleşerek Whist’e döndü; bunu Edmond Hoyle 1742 de yayınlanan kitabı ile meşhur etti. 19’uncu asrın sonlarına doğru arttırma fikrinin uygulanmaya başlaması ile whist “Auction Bridge” ( arttırma briçi) haline dönüştü. 1925 yıllarında Harold Vanderbilt skor hesaplama sistemini daha da geliştirdi ve bu oyun halen çok popüler olan “Contract Bridge” günümüzdeki briç haline geldi.
Bu oyun, 1930’larda Ely Culbertson ve 1950’lerde de Charles Goren tarafında çok popüler hale getirilmiş ve günümüzde dünyanın en meşhur kart oyunu durumuna yükselmiştir. Kuzey Amerika’da rober briç evlerde takriben 40 milyon kişi tarafından oynanmaktadır, turnuva briçi de Amerika’da ACBL’nin kurallarına göre oynanmaktadır. ABD’de 3200’den fazla kulüp vardır ve her yıl ülke çapında yüzlerce turnuva yapılmaktadır. Tek ihtiyacınız bir deste kart ve skoru yazacak bir kağıttır. Ondan sonra oyuna hazır olabilirsiniz.
Oyuncular
Briç dört kişi arasında ortakla oynanan bir oyundur. Ortaklar, turnuvada olduğu gibi önceden anlaşabilirler veya roberde olduğu gibi kura ile de tespit edilebilir. Ortakları belirlemek için bir deste kart karılır ve kapalı olarak masaya yatırılır. Herkes bir kart çeker; büyük iki kartı çeken bir çift olur; küçük iki kartı çeken de diğer çifti oluşturur.
Ortaklar masada karşılıklı otururlar. Kolaylık olsun diye oyunculara pusula yönüne göre isim verilir. Kuzey ve Güney, Doğu ve Batıya karşı oynarlar.
Ortağınızla ilişkiniz oyunun en önemli özelliğidir. Ortağınızla iyi anlaşırsanız çok daha iyi netice alırsınız.
Deste ve El
Oyun bir oyuncunun kartları karıştırıp dağıtması ile başlar. Turnuva briçinde dağıtanın kim olacağı önceden belirlenmiştir. Rober briçte desteden en büyük kartı çekenin dağıtması adettir.
Farz edelim dağıtan sizsiniz. Kartları kapalı olarak birer, birer dağıtırsınız. İlk kartı solunuzdaki oyuncuya verirsiniz daha sonra saat yönünde bütün kartlar bitene kadar dağıtırsınız. Her oyuncunun 13 kartı bir el oluşturur.
Oyuncular kartlarını alırlar ve hepsini yalnız kendileri görecek şekilde yelpaze gibi açarlar. Kartlar renklerine göre, farklı renklerde, büyükten küçüğe soldan sağa doğru, sıralanırsa elin değerlendirmesi daha rahat olur. Bu tabii kişinin keyfine bağlıdır.
Bir elden kitapta veya gazetede bahsedilirken, kartlar sembolik olarak harf ve rakamlarla yazılır
Renkler pikten başlayarak kör, karo ve trefli olarak sıralanır. Bir el şöyle gösterilebilir:
Bütün eller de şöyle gösterilir:
Oyunun İki Safhası
Briç oyununda iki safha vardır.
Birincisinde müzayedede olduğu gibi, kontratı kimin kazanacağını belirlemek üzere, arttırma (deklarasyon) vardır. (Buna konuşmalar da diyoruz.)
İkincisinde kartların oynanması vardır. Arttırmayı kazanan taraf kontratını yapmaya çalışır; diğer çift de bunu önlemeye çalışır. Deklarasyonun nasıl olduğuna girmeden önce kartların nasıl oynandığını öğrenmek iyi olur.
Löve
Kart oyunu oyunculardan birinin masaya bir kart koyup (atak edip) onu açması ile başlar. Daha sonra saat yönünde her oyuncu aynı renkten bir kartı açık olarak masaya koyar. Buna renge uymak denir. Oynanmış olan dört kart bir löve olur. En büyük kartı koymuş olan oyuncu löveyi kazanır. Bu ortaklık oyunu olduğu için, löveye siz veya ortağınız en büyük kartı koymuş ise löveyi sizin taraf kazanır.
İşte bir löve örneği:
Löveye en büyük kartı oynayarak kazanan oyuncu bir sonraki löveye ilk kartı oynar. Eğer elinizde o renkten kart varsa renge uymak mecburiyetindesiniz. O renkte hiç kartınız kalmamışsa, başka bir renkten kart verebilirsiniz. Buna defos etmek denir. (kart yemek de denir.)
Mesela:
Elin sonunda, 13 löve oynanmış olur, bir taraf diğerinden fazla löve kazanır. Löveyi sizin taraf kazanınca kartı önünüze dikey olarak koyun. Löveyi kaybedince kartı önünüze yatay olarak koyun. İlk lövenin kartını sol tarafa koyduktan sonra her kartı biraz kayık koyarsanız, önünüzde sıralanmış 13 kart olur.
Löveleri Saymak
Elin sonunda, kazandığınız ve kaybettiğiniz löveler önünüzde dikey ve yatay olarak sıralanmış olur. İstediğiniz zaman lövelerin nasıl oynandığını kontrol edebilirsiniz. Löve esasına göre oynanan diğer oyunlarda kazandığınız her lövedeki kartları toplayıp önünüze yığmaya alışmış olabilirsiniz. Briçe başlarken, löveleri bu şekilde dikey ve yatay toplamak oyun bittiğinde kontrol etmeye de yararlı olur. Turnuva briçinde de bu metot uygulanır.
Koz ve Sanzatu (kozsuz)
Kontrat koz olmadan oynanınca (sanzatu) bir löveye oynanan en büyük kart, atak edilen renkten olmak şartı ile, o löveyi kazanır. Birçok elde, bir renk koz olarak belirlenir. Koz olunca, kozdaki bir kart diğer renklerdeki bütün kartları yener.
Koz oynanırken dikkat etmeniz gereken hususlar:
• Mümkünse renge uymak zorundasınız. Oynanan renkte kartınız yoksa, löveye koz oynayabilirsiniz. Buna “çakmak” veya “kup etmek” denir.
• Çakmak mecburiyetinde değilsiniz. Ortağınız ♦A oynarsa ve sizde karo yoksa, başka bir renkten kart defos edebilirsiniz; zira ortağınızın kartı muhtemelen löveyi zaten kazanacaktır.
• Bir löveye birden fazla oyuncu koz oynarsa, en büyük koz löveyi kazanır.
• Herhangi bir zamanda koz oynamak mecburiyeti yoktur. Her oyuncu istediği zaman koz oynamaya karar verebilir.
Kozun pik olduğu bir elde löve örneği şöyle olabilir:
13 Şubat 2011 Pazar
2 - DEKLERASYON LİSANI
Her el oynanmadan önce, kontrat kararlaştırılmalıdır. Bu deklarasyon (arttırma) ile yapılır. Ellerindeki kartlara baktıktan sonra her çiftin üyesi kontratın sanzatuda mı kozda mı oynanacağına karar vermek ister.
Bunu yapmak için her çift karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmalıdır. Bunu özel bir lisan ile yaparlar.
Deklarasyon
Kartlar dağıtılıp her oyuncu elindeki kartları dizip baktıktan sonra, dağıtan konuşmaları başlatır. Dağıtan oyuncu ya bir deklare verir veya deklare vermek istemiyor ise pas geçer. Arttırma daha sonra saat yönünde döner, her oyuncuya deklare vermek veya pas geçmek şansı tanınır. Bir oyuncu deklare verdikten sonra üç oyuncu pas geçene kadar konuşmalar devam eder. Son verilen deklare nihai kontratı belirler.
Bir deklare iki kısımdan oluşur: seviye, deklare verenin alacağı löve sayısını belirtir; ve bir renk kontratın hangi renkte veya sanzatuda oynanacağını ifade eder. Bir deklare örneği şöyledir:
Bir pik (1♠)
Seviye Renk
Seviye
Arttırmayı kazanan çiftin, en az toplam 13 lövenin çoğunluğunu almayı taahhüt etmesi, gerektiğine göre, seviye ilk altı löveden sonra alınacak löve sayısıdır. İlk altı löve, (ki buna kasa denir) her deklarenin içinde kabul edilmiş olur. Yani bir seviyesi 6+1 yani 7 lövedir. Aynı şekilde iki seviyesinde bir deklare de 6+2= 8 löve almayı taahhüt etmiş olur.
Konuşmaların çıkabileceği en yüksek seviye yedidir. Bu 13 lövenin hepsini alacağını belirtir. O bakımdan seviye birden yediye kadar bir rakamdır.
Renk
Bir deklare, seviyeye ilaveten, kontratın hangi cinste oynanacağını da beyan eder. Beş cins vardır: trefli, karo, kör, pik ve sanzatu.
Deklare Merdiveni
Her müzayedede olduğu gibi verilen her deklare bir öncekinden yüksek olmalıdır. Bu maksatla renkler trefliden başlayarak, karo, kör, pik ve sanzatu olmak üzere büyüklük sırasına konulmuştur.
Konuşmalar daima deklarasyon merdiveninde yukarı doğru hareket etmelidir. Bir önceki deklare 1♥ idiyse, merdivenin daha yukarısında olduğu için 1♠ diyebilirsiniz. Ancak 1♣ diyemezsiniz. Trefli deklare etmek isterseniz bir yukarı seviyede konuşmanız gerekir: 2♣. Tabii her hangi bir sıranızda deklare vermek istemezseniz daima pas geçebilirsiniz.
Konuşmalar sayfaya böyle yazılır. Masanın etrafında saat yönünde döndüğünü zihninizde canlandırırsınız.
İlk deklareyi veren oyuncuya (yukarıdaki Güney) açan denir. Dağıtan oyuncunun deklare vermeye mecbur olmadığını fark etmişsinizdir. Ayrıca pas geçmiş olan bir oyuncu daha sonra deklare verebilir.
Bir deklareden sonra üç kişi pas geçince konuşmalar biter ve son verilmiş olan deklare (yukarıdaki örnekteki 2♥ ) nihai kontrat olur. Oyun esnasında, arttırmayı kazanan taraf ofans (hücum) olur ve kontratı yapmak için gerekli löveleri almaya çalışır. Ofanstaki oyuncular başarılı olursa, kontratı yaparlar. Yukarıdaki örnekte Kuzey ve Güney 2♥ yapmayı, yani kör koz olmak şartıyla (2+6= 8) sekiz löve almayı, taahhüt ettiler. Diğer çift defans (müdafaa) olur ve ofansın kontratı yapmasına engel olmaya çalışır. Başarılı olurlarsa kontratı batırmış olurlar.
Deklaran ve Yer
Konuşmaların sonunda kontrat oynanır. Son kontratın rengini ilk defa deklare etmiş olan oyuncuya “deklaran” denir. Deklaran hem kendi elini hem de ortağının elini oynar ve kontratı yapmaya çalışır. Deklaranın ortağı, kartlar oynanırken elini yere açacağı için ona “yer” denir.
Oyun şöyle oynanır:
Deklaranın solundaki oyuncu oynayacağı kartı masaya koyarak “atak” eder. Kart önce kapalı olarak masaya konur daha sonra açılır. Siz deklaranın ortağı iseniz kartlarınızı yere açarsınız. Kartlarınızı önünüze, her renk bir sütunda olmak üzere, dört sütun halinde sıralarsınız. Koz olan bir renk varsa onu sağınıza (deklaranın soluna) koyarsınız.
Deklaran yerden hangi kartı oynayacağına karar verir ve bunu oynaması için ortağına söyler. Örneğin siz deklaran iseniz “Ortak lütfen karo damını oyna.” diyebilirsiniz. Daha sonra sağınızdaki rakip bu löveye bir kart verir ve siz elinizden bir kart oynarsınız. Bu şekilde ilk löve tamamlanmış olur. Oyun bu şekilde devam eder; bir sonraki löveye ilk kartı o löveyi kazanmış olan oyuncu (yer dahil) oynar.
3 - SKOR HESAPLAMA
Her elin sonunda, nihai kontrata ve bunun yapılmış olmasına veya batmış olmasına bağlı olarak puanlar verilir. Puanlar üç şekilde kazanılabilir:
· Kontratı yapınca löve değeri.
· Özel kontratları yapmak için prim.
· Rakiplerin kontratını batırınca ceza.
Löve puanı
Deklare edilip yapılan her löve (kasanın fazlası) için çifte oynadığı renge göre puan verilir.
· Trefli veya karo (minör renkler) için her löveye 20 puan.
· Kör ve pik için (majör renkler) her löveye 30 puan.
· Sanzatuda ilk löveye 40 daha sonraki lövelere 30 puan.
Mesela, 2♠ kontratını yapınca skor 60 (30+30) olur. 3SA kontratını yapınca löve puanı 100 (40+30+30) olur.
Primler
Bir çift löve puanı 100 veya daha fazla olan bir kontratı deklare edip yaparsa buna prim verilir. Buna zon primi denir. Bu aşağıdaki kontratlardan birini deklare edip yaparak kazanılır:
· 5♣ veya 5♦ (20+20+20+20+20= 100)
· 4♥ veya 4♠ (30+30+30+30= 120)
· 3SA (40+30+30= 100)
Zon primi olduğu için deklarasyonların çoğu zon kontratlarından birini bulma gayreti içinde geçer. Primler hakkında ekte daha fazla bilgi verilmiştir. Zon kontratlarını bulma bir sonraki bölümde anlatılacaktır.
100 puandan az löve puanı olan bir kontrata partskor denir. Mesela 3♠ yalnız 90 puan (30+30+30) olduğu için partskordur. Turnuva briçinde, partskoru deklare edip yaptığınız zaman küçük bir prim verilmektedir.
Yeterli sayıda löve alsanız bile, zon deklare etmediğiniz takdirde, zon primi kazanamayacağınızı bilmeniz gerekir. Mesela, 3♠ deklare edip 10 löve alsanız bile, fazladan yaptığınız löve için de 30 puan alırsınız ama zon primine hak kazanamazsınız. Zon primini kazanabilmek için 4♠ deklare etmeniz gerekir. |
Altı seviyesinde bir kontrat deklare edip yaparsanız (12 löve) ilave bir prime hak kazanırsınız; buna şilem denir. Yedi seviyesinde bir kontratı deklare edip yapınca da (13 löve) daha büyük bir prime hak kazanırsınız. Buna da gran şilem denir.
Primlerin miktarları Ekte gösterilmiştir. Şimdilik, bazı kritik kontratları yapınca prim kazanıldığını bilmeniz yeterlidir.
Cezalar
Kontratınızı yapamazsanız, rakipler sizi batırdıkları için puan kazanırlar. Batmanın cezaları kaç löve eksik yaptığınıza bağlıdır. (Eke bakın)
Bu aşamada, çok yukarı çıkıp da kontratınızı yapamazsanız puan kaybedeceğinizi bilmeniz yeterlidir. O bakımdan her elde zon primini kazanmak için denemeniz doğru olmaz. Bazen yukarı çıkmak yerine rakiplere bırakıp onları batırmaya çalışmak daha hesaplı olabilir.
4 - KART OYUNU PRENSİPLERİ
Kartları oynamak deklaran için de defans oyuncuları için de oyunun heyecanlı bir bölümüdür. Her lövede hangi kartı oynamaya karar vermek başlı başına bir problem olabilir. Bu aşamada, bazı prensipler sizin oyuna başlamanız için yeterli olacaktır. Kart oyunu Oyun kısmında daha detaylı olarak izah edilecektir.
Atak
Oyun deklaranın solundaki oyuncunun atak etmesi ile başlar. İyi atağın nasıl yapılacağı hakkında sayısız kitap yazılmıştır. Bereket versin, her zaman faydalı olan bazı prensipler vardır.
Ø Sanzatuya atak ederken, en uzun renginizden oynamak genellikle iyidir. Uzun renkler iyi löve kaynağı olur. Atak edeceğiniz kartı seçerken bitişik üç veya daha fazla kartınız varsa (RDV veya DV10) en büyüğünü oynayın. Bitişik kartlarınız yoksa küçük bir kart oynayın.
Ø Koza karşı atak ederken, bir veya iki kartlı renginizden oynayarak kozunuz ile çakmak isteyebilirsiniz. İki kartlı renkten atak ederken büyük kartı oynayın.
Ø Bitişik onörleriniz varsa büyüğünü oynayın. (RD veya DV10). Yoksa uzun bir renkten küçük kart oynayın.
Eğer sanzatuya atak ediyorsanız, en uzun renginizi seçin: karo. Bitişik onörleriniz olduğu için ♦R atak edin. Kör kontratına atak ediyorsanız da ♦R gene iyi bir atak olur.
Sanzatuya atak ediyorsanız, en uzun renginizi seçin. Eşit uzunlukta renkler arasından en kuvvetlisini tercih edin. Burada pik. Onörleriniz bitişik olmadığı için küçük bir kart ♠3 oynayın. Kör kontratına karşı atak ediyorsanız; gene pik çıkabilirsiniz. Ancak ♣7 iyi bir seçim olur. Treflilerin bir daha oynanmasını ümit ediyorsunuz ve küçük bir koz ile löve kazanırsınız.
Sonraki ataklar
Bir löve kazanırsanız bir sonraki löveye de atak etmelisiniz, durum ilk löveye göre farklıdır. Kendi kartlarınıza ilave olarak şimdi yerin kartlarını da görüyor-sunuz. Önceki lövelerde oynanan kartları da hatırlayabilirsiniz.
Defansta iseniz ve ortağınız atak etmişse, daha iyi bir alternatifiniz yoksa, onun rengini oynamak iyi fikirdir.
Sanzatuda deklaran iseniz, ilk fırsatta iki elinizde toplam olarak en çok kart olan rengi oynamak iyi olur. Koz kontratında çoğunlukla rakiplerde koz kalmayıncaya kadar koz oynarsınız.
İkinci Oyuncunun Oyunu
Sağınızdaki rakip atak ederse ve löveye siz ikinci olarak kart vereceksiniz. Ne yapacağınızdan emin değilseniz iyi bir tavsiye, ikinci oyuncunun küçük kart vermesidir.
Küçük vermenin avantajı, son kartı ortağınızın oynamasıdır. Ortağınız oynanan bütün kartları gördükten sonra küçük mü büyük mü oynayacağına daha rahat karar verir.
Üçüncü Oyuncunun Oyunu
Ortağınız bir kart atak edince, löveye siz üçüncü kartı vereceksiniz. Ortağınızın kartı löveyi kazanacak gibi görünmüyorsa, büyük bir kart oynayarak löveyi kazanmaya çalışmak size düşer; üçüncü kişi büyük kart oynar.
Löveyi kazanmaya yetecek büyüklükte bir kart oynamanız yeterlidir. Mesela, yalnız iki küçük kart oynanmışsa ve elinizde dam ve rua varsa, damı oynarsınız. Ya bu löveyi kazanırsınız veya rua da sizde olduğu için, solunuzdaki oyuncu ası oynamaya mecbur kalır. Ortağınız veya sağınızdaki oyuncu ası oynamış ise büyük bir kart vermenize gerek yoktur. Küçük bir kart verin.
Dördüncü Oyuncunun Oyunu
Bir löveye en son kartı siz oynayacaksanız yapacağınıza karar vermek en kolaydır. Nelerin oynanmış olduğunu görürsünüz ve löveyi kazanmak için büyük bir kart mı oynamak veya kazanamayacaksanız (kazanmak istemiyorsanız da) küçük bir kart mı vereceğinizi rahatça kararlaştırabilirsiniz. Ortağınızın oynadığı karta dikkat etmeyi unutmayın. Löveyi birinizin kazanması yeter; ikinizin de kazanmanıza gerek yoktur.
5 - ÖZET
Dört kişi briç oynamaya oturur ve iki çift oluştururlar. Kuzey Güney, Doğu Batıya karşı oynar. Kartlar kapalı olarak saat yönünde dağıtılır. Oyuncular kartlarını alıp renklerine göre dizerler.
Dağıtan ilk konuşmayı yapar: ya pas geçer veya bir deklare verir. Deklare (altı löveye ilave olarak) alınacak löve sayısını belirtmek üzere bir seviye ve hangi renkte (trefli, karo, kör, pik veya sanzatu) oynanacağını belirtmek üzere bir renkten oluşur. Konuşmalar saat yönünde devam eder. Her oyuncu ya deklare merdivenine göre daha yukarıda bir deklare verir veya pas geçer. Bir deklareden sonra üç oyuncu pas geçerse konuşmalar biter.
Deklareyi kazanan tarafta nihai kontratın rengini ilk defa deklare etmiş olan oyuncu deklaran olur. Soldaki oyuncu atak eder ve deklaranın ortağı (yer) kartlarını masaya açar.
Deklaran hem kendisinin hem de ortağının kartlarını oynayarak kontratı yapmaya yetecek kadar löve almaya, çalışır. Rakipler (defans) kontratı batıracak sayıda löve almaya gayret ederler. Elin sonunda kontratın yapılıp yapılmadığına bağlı olarak çiftlere puan verilir.
6 - ALIŞTIRMALAR
Dağıtan: Kuzey
Kartları solunuzdaki oyuncudan başlayıp, saat yönünde kapalı olarak dağıtın. Bütün kartlar bitinceye kadar devam edin. Herkeste 13 kart olacaktır.
Oyuncular kartlarını alıp renklerine göre dizerler. Dağıtanın solundaki oyuncu ilk kartı masaya açık koyarak oynar. (atak eder) Her oyuncu aynı renkten kart vererek renge uyarlar. Bir oyuncu renge uyamıyorsa başka bir renkten kart verir.
İlk oynanan renkteki en büyük kartı löveye vermiş olan oyuncu löveyi kazanır. Löveyi kazanan oyuncu bir sonraki löveye ilk kartı oynar. Bir löveyi kazandıysanız bunu önünüze dikey olarak koyun. Kaybettiğiniz lövelerdeki kartları da önünüze yatay olarak yerleştirin. Mümkün olduğunca fazla löve kazanmaya gayret edin.
Alıştırma Bir Cevaplar: löveleri kazanmak
Bazen büyük kartlarınızdan biri löve alamayabilir. Rakipte daha büyük bir kart varsa ve sizin kartınızı büyütürse bu olur. El tutamadığınız takdirde de rakiplerin alıcılarına büyük bir kartınızı defos etmek mecburiyetinde de kalabilirsiniz. Küçük kartlar bazen, bilhassa uzun bir renge aitlerse, löve kazanabilir. Küçük kartınız renkte kalan son kart olabilir ve rakipler renge uyamadıkları için başka kart defos etmek durumunda kalırlar.
Alıştırma İki: Kazanacağınız löveleri tahmin etmek
Dağıtan: Doğu
Atak: Güney
Kartlarınızı renklerine göre dizdikten sonra her renkte hangi kartların löve alabileceğini tahmin edin. İlk alıştırmadan bazen uzun renklerdeki küçük kartların da löve kazanacağını biliyorsunuz. Löve alacağını tahmin ettiğiniz küçük kartın rakamı yerine x yazabilirsiniz. İşte bir örnek:
Eli oynadıktan sonra, aldığınız lövelere bakın ve tahminleriniz ile mukayese edin.
Alıştırma İki Cevaplar: Kazanacağınız löveleri tahmin etmek
Daima sürprizler olabilir: oyunu ilginç yapan da budur. Bir kart ne zaman oynadığınıza bağlı olarak alıcı olabilir. Örneğin: sizde rua varsa ve löveye en son siz kart verecekseniz, ruanın alıcı olması çok fazladır. Eğer as daha önce oynanmışsa, ruanız en büyüktür: ruayı oynayıp löveyi alın. As oynanmamışsa, o lövede ruanız alıcı olur. Alıcıları tahmin etmeye çalışmak hafızanızın güçlenmesine de yardımcı olur.
Alıştırma Üç: Atak
(1) Atak sırası sizde ise ne oynarsınız?
2) Bu el ile kaç löve almayı ümit edersiniz?
Alıştırma Üç Cevaplar: Atak
1) Karo atak edin. Rakiplerin ası oynamasını istiyorsunuz; bu şekilde kalan karolarınız alıcı olur. Daha sonra el tutarak karoları oynayabilmek için diğer renklerdeki aslarınızı muhafaza edin.
2) Sekiz löve almayı düşünüyorsunuz.
Alıştırma Dört: Ortak ile oynamak
Dağıtan: Güney
Atak: Batı
Karşınızda oynayan oyuncu ile ortak olarak mümkün olduğunca fazla löve almaya çalışın. Batı atak edince diğer bütün oyuncular atağı inceler.
1) Batının en uzun rengi hangisidir?
2) Bu renkte Batının en az kaç kartı vardır?
3) Kart o renkteki diğer kartları hakkında ne söylüyor?
4) Ortakla oynamayı sevdiniz mi?
5) Ortakla oynarken bilmek istediğiniz başka ne olabilir?
Alıştırma Dört Cevaplar: Ortak ile oynamak
1) Batı uzun renginden atak eder.
2) Yani bu renkte en az üç kartı daha vardır.
3) Batı onör atak etmiş ise, bitişik onör sekansı vardır. Küçük kart çıkmışsa onör sekansı yoktur ama bir veya iki onörü olabilir.
4) Ortak ile oynamanın avantajları ve dezavantajları vardır. Bir takım olduğunuzu bilmek zevklidir; löve almanıza yardımcı olan bir kişi karşınızda oynuyor. Birbirinizi kartlarını göremediğiniz için zorlukları da vardır.
5) Ortağınızın hangi renginin uzun olduğunun yanında onörlerinin hangi renkte olduğunu da bilmek istersiniz.
Alıştırma Beş: koz kontratı oynamak
Dağıtan: Batı
Atak: Kuzey
Kör kozdur. Ortağınız ile birlikte çalışarak mümkün mertebe fazla löve almaya çalışın. Renge uymak mecburiyetindesiniz. Uyamazsanız koz oynayabilirsiniz. Kozdaki kartlar diğer renklerdeki kartların hepsinden büyük sayılır.
Koz kontratında oynamak hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kozda oynarken kısa renk olmasının avantajı nedir?
Alıştırma Beş Cevaplar: koz kontratı oynamak
Koz kontratında oynarken kısa renk önemlidir. Renkte kartınız kalmayınca koz oynayarak rakiplerin alıcılarına çakabilirsiniz.
Alıştırma Altı: Deklarasyonun lisanı
Aşağıdaki deklareler kaç löveye tekabül ediyor?
1) 2♣ ----- 2) 4 ♠ -------- 3) 7 SA -----
4) 3SA ----- 5) 5♦ -------- 6) 1 ♥ ----- 7) 6♣ -----
Alıştırma Altı Cevaplar: Deklarasyonun lisanı
1) 8 2) 10 3) 13
4) 9 5) 11 6) 7 7) 12
Alıştırma Yedi: partskor ve zon için löve puanları
Aşağıdaki kontratların her birini yaptığınızda kaç löve puanı alırsınız?
1) 2 ♠ ---- 2) 4 ♥ ---- 3) 4 ♠ ---- 4) 5 ♣ ---- 5) 3♦ ----
6) 1 ♥ ---- 7) 3SA ---- 8) 4 ♣ ---- 9) 5 ♦ ----
Löve puanı en az 100 olan kontratları etrafına çember çizerek belirtin.
Alıştırma Yedi Cevaplar: partskor ve zon için löve puanları
1) 60 2) 120 3) 120 4) 100 5) 60
6) 30 7) 100 8) 80 9) 100
Zon kontratları: 4♥ (2), 4♠ (3), 5♣ (4), 3SA (7) ve 5♦ (9)
Alıştırma Sekiz: Deklarasyon
El No: 1 Dağıtan, Kuzey
Deklarasyon
İki çift de koz veya sanzatuda anlaşmak için deklarasyon konuşmaları yaparlar.
Kuzey ve Güneyin en çok beğeneceği renk hangisidir? Bu rengi önce kim önerir? Bu rengi beğendiklerini anlamalarının ne faydası olur?
Kuzey kaç löve alabileceğini tahmin eder? Ya Güney? Kuzey ve Güney çift olarak kaç löve alırlar?
Bu soruları Doğu Batı için de cevaplayın.
Hangi çift daha fazla löve alabileceğini tahmin ediyor? Hangi kontratta?
Dağıtan: ♠ A94
Kuzey ♥ A76
♦ 96
♣ AV964
♠ 73 ♠ 62
♥ V109 ♥ 8432
♦ RDV43 ♦ A752
♣ D52 ♣ R107
♠ RDV1085
♥ RD5
♦ 108
♣ 84
Alıştırma Sekiz Cevaplar: Deklarasyon
· K- G en çok pikleri beğenir.
· Piki önce Güney önerir.
· Kuzeyde yalnız üç pik var ve piki koz olarak kabul etmekte tereddüt edebilir.
· Kuzey üç löve alabileceğini tahmin eder.
· Güney en az altı veya belki de yedi löve alabileceğini tahmin eder.
· Kuzey – Güney 10 lövealmayı ümit eder.
· Doğu Batı en çok karoları beğenir.
· Karoyu önce Batı önerir.
· Doğu bir veya iki löve alabileceğini tahmin eder.
· Batı üç veya dört löve alabileceğini tahmin eder.
· Doğu – Batı altı löve alabileceklerini tahmin ederler.
· Kuzey Güney daha fazla löve tahmin ettiler.
· Kontrat 3♠ veya 4♠ olur.
Alıştırma Dokuz: Oyun
Oyun
Sekizinci alıştırmadaki eli oynayın.
Koz olan rengi önce kim önermişti?
Deklaran kimdir? Kim atak eder?
Hangi el yer olur?
Deklaranın kontratı yapmak için planı nedir?
Alıştırma Dokuz Cevaplar: Oyun
· Koz olan rengi ilk defa Güney deklare ettiği için deklaran Güneydir.
· Deklaranın solundaki oyuncu Batı, atak eder.
· Kuzey yerdir, kartları masaya açılır.
· Güney rakiplerde koz kalmayıncaya kadar koz oynar. Daha sonra biki eldeki diğer renklerdeki alıcıları çeker. On löve almalıdır.
Alıştırma On: bir eli deklare edip oynamak
El No: 2 Dağıtan, Kuzey
Deklarasyon
Kuzey Güneyin koz olmasını isteyecekleri bir renk var mı? Doğu Batının koz olmasını isteyecekleri bir renk var mı? Bir çift kozda anlaşamazsa nihai kontratın cinsi hususunda nasıl karar verirler?
Kuzy kaç löve alacağını tahmin eder? Güney kaç löve alacağını tahmin eder? Kuzey Güneyin alacaklarını tahmin ettikleri löve sayısı kaçtır? Doğu kaç löve alacağını tahmin eder? Batı kaç löve tahmin eder? Doğu Batının tahminleri toplamı kaçtır?
Hangi çift daha fazla löve alacağını tahmin ediyor? Nihai kontrat ne olur?
♠ V52
♥ RDV8
♦ 93
♣ 10864
♠ AR8 ♠ 973
♥ 1075 ♥ A93
♦ ARD ♦ 7542
♣ 9532 ♣ ARD
♠ D1064
♥ 642
♦ V1086
♣ V7
Oyun
Kontratın rengini ilk olarak kim deklare etti? Bu oyuncu deklaran olur.
Deklaranın solundaki oyuncu atak eder. Deklaranın ortağının eli yere açılır. Deklaran kontratı yapmak için gerekli löveleri almaya gayret eder. Deklaran kaç löve alacaktır?
Alıştırma On Cevaplar: bir eli deklare edip oynamak
· Hayır. Kuzey Güney koz olarak bir renk seçmez.
· Doğu Batının da koz yapmak istedikleri bir renk yoktur.
· Kontratın cinsi sanzatu olur.
· Kuzey iki veya üç löve tahmin eder.
· Güney belki bir löve.
· Kuzey Güney yalnız üç löve alabilir.
· Doğu dört löve tahmin eder.
· Batı Beş löve tahmin eder.
· Doğu Batı dokuz löve tahmin ederler.
· Doğu Batı daha fazla löve tahmin etmiş oldular.
· Kontrat 3SA olur.
Kontrat ilk olarak Doğu (veya Batı) söylemiş olabilir. Deklaran dokuz löve alır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)